Nové Město na Moravě (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nové Město na Moravě
Nádraží v Novém Městě na Moravě
Nádraží v Novém Městě na Moravě
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
MěstoNové Město na Moravě
Souřadnice
Nové Město na Moravě
Nové Město na Moravě
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice353854[1]
TraťŽďár nad Sázavou – Tišnov
Nadmořská výška615 m n. m.
V provozu od23. června 1905
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71[1]
Dopravní koleje2[1]
Nástupiště (nástupní hrany)3 (3)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechÚschovna zavazadelBezbariérové WC
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nové Město na Moravě je železniční stanice v severovýchodní části města Nové Město na Moravě v okrese Žďár nad Sázavou v Kraji Vysočina nedaleko říčky Bobrůvky. Leží na jednokolejné neelektrizované trati Žďár nad Sázavou – Tišnov. Ve městě se dále nachází železniční zastávka Nové Město na Moravě zastávka. Přibližně kilometr jižně od stanice se nalézá městské autobusové nádraží.

Historie[editovat | editovat zdroj]

23. června 1905 otevřela po náročných stavebních pracích v komplikovaném terénu společnost Místní dráha Německý Brod – Žďár (posléze přejmenována na Místní dráha Německý Brod – Tišnov) trať ze starého nádraží ve Žďáru nad Sázavou, kam společnost železnici dovedla roku 1898, do Tišnova, odkud bylo možno po již existující trati z roku 1885 pokračovat do Brna. Stavba trati byla zahájena 30. června 1903 a prováděna stavební firmou Osvalda Životského. Nově postavené nádraží zde vzniklo dle typizovaného stavebního vzoru.

Provoz na trati zajišťovaly od zahájení Císařsko-královské státní dráhy, po roce 1918 Československé státní dráhy. K 1. lednu 1925 byla trať zestátněna.[2]

Roku 1938 bylo Ministerstvem železnic vydáno rozhodnutí o dostavbě železničního spojení z Havlíčkova Brodu dále do Brna (trať Praha-Havlíčkův Brod-Brno) a Velké Meziříčí bude napojeno novou drahou z Křižanova. Provoz na nové trati byl nakonec zahájen 5. prosince 1953, na tuto trasu pak přešla většina, zejména dálkové, vlakové dopravy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nacházejí se zde celkem tři nástupiště: u budovy je u koleje č. 3 vnější jednostranné nástupiště, následuje úrovňové oboustranné nástupiště mezi kolejemi č. 3 a 1, ze kterého vychází poloostrovní jednostranné nástupiště u koleje č. 3. K příchodu na oboustranné a poloostrovní nástupiště slouží přechod přes kolej.[1] V roce 2015 prošla stanice rekonstrukcí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Nové Město na Moravě. Portál Provozování dráhy. Správa železnic, listopad 2019. 
  2. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí ČR 2011 [online]. 2002-06-28, rev. 2011-04-18 [cit. 2020-12-03]. Kapitola Žďár nad Sázavou (mimo km ~34,780) [Odb. Žďárská] > Tišnov. [www.historie-trati.wz.cz/Historie_trati_2011.exe Dostupné online]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]